Marängskolan del 1 – Tips & Tricks för att lyckas!

Även om jag önskade, så kan jag inte baka vare dag, dels för att jag skulle äta för mycket gott (vilket skulle resultera i att jag måste träna varje dag…vilket jag varken har ork eller tid med) och dels för att det finns lite andra ”måsten” som skall hinnas med. Så, dessa dagar, då de inte bakas, då försöker jag hitta lite annan inspiration och kunskaper. Har börjat snegla in mig nu på detta med maränger…hur svårt kan det vara med  maräng? Maräng är ju maräng, eller? Njae, så är ju inte fallet och nu skall jag försöka hjälpa mig själv och er att reda ut detta i en kort marängskola i 4 delar.  För det är skillnad på maräng och maräng och hur man går tillväga är viktigare än du tror.

Tänk på:

  1. Bunken  som du använder bör helst vara av glas eller rostfritt material. Den skall även vara helt torr och det får inte finnas minsta lilla fett kvar i bunken. Använder du plastbunke finns stor risk att fettet gömmer sig i små rispor i plasten. Dessa rispor är oundvikliga i plastbunkar…tyvärr. Fett gör att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen.
  2. Redskapen skall självklart vara rena och torra de med!
  3. Äggvita som stått i kylen några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta. Men det går att köra på en gång med, använd en bra elvisp så går det vägen : )
  4. Citronsaft stärker äggvitan under vispning, salt däremot förlänger vispningen och du kommer bli trött om du vispar för hand : ) Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan.
  5. Vispar du med elvisp så börja på medelhastighet när du börjar vispa vitorna, låt skummet lyfta ordentligt! Sedan går det bra att öka hastigheten och vispa den till en fast maräng. Vispa inte för länge bara så att marängen blir smetig och sjunker ihop.
  6. Tillsätt sockret lite i taget, åker allt i på en gång riskerar du en väldigt kompakt maräng och det vill du ju nte. En maräng som blivit glansig och rinnig, då har du tagit i sockret för snabbt. Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp.
  7. Ingen regel utan undantag! Om du gör en varmvispad maräng, en Schweizisk maräng har du i äggvita, socker och citronsaft på samma gång och vispar marängen kraftigt över ett vattenbad tills den når temperaturen i receptet du följer. Sedan tar du av marängen från värmen och vispar tills den är kall.
  8. Marmorera marängen genom att vispa ut lite av den med antingen karamell färg, eller kakao eller någon annan smaksättare med färg. Rör sedan ner den försiktigt i smeten igen, så får du en fin marmorering.
  9. Maränger ska gräddas på låg ugnstemperatur tills de blir helt torra. För bästa hållbarhet, förvara marängerna torrt, helst i en burk med lock. Hållbarheten blir flera veckor om du förvarar dem på bästa sätt.

Sedärja…del 1 avklarad med tips & tricks, lite ”tänk på detta” när du gör maränger. I nästa del som kommer i morgon gör vi varmvispade (schweiziska) maränger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.