Surdegsgrund dag 1.

Började nyårskvällen med att sätta en surdegsgrund för första gången! För ett tag sen var det så ”poppis” med surdeg, alla karlar stoltserade med att baka på surdeg! Alla skulle baka med surdeg…men inte jag…jag börjar ikväll!

Tanken är att få igång den naturliga jäsprocessen och använda den när man bakar bröd istället för vanlig köpt jäst. Spännande!

image

Innan vi sätter igång kommer här en enkel checklista:

* Rågmjölet ska allra helst vara ekologiskt och gärna stenmalet – i det ekologiska mjölet finns fler jästsporer och mineraler som underlättar processen. Använd inte gammalt mjöl

*För att surdegen ska komma igång får det inte vara för kallt, så leta upp ett ställe där det är några grader varmare än rumstemperatur. Någonstans mellan 22 och 25 grader tycker jag brukar fungera bra. Ett tips är skåpet ovanför kylen om man har ett sådant, där brukar det vara lite varmare.

*Burken som surdegen ska blandas i, gärna en glasburk som rymmer cirka 1/4 liter, ska sköjas rent ordentligt – diskmedelsrester vill man inte ha med, de kan förstöra allt. Det måste inte vara en glasburk, men det är ganska praktiskt eftersom man då har bra koll på vad som händer.

Ingredienser:
1 msk rågsikt
2 msk ljummet vatten 30-35 grader

Häll mjölet i en glasburk. Häll på vattnet och rör om ordentligt. Lägg på locket löst, skall INTE sluta tätt. Ställ undan burken där det är lagom varmt.

Nu ska burken stå två där dygn, men vi ska titta till den lite när den kommit halvvägs. Vi ses alltså här igen i morgon‚ fredag kväll.

En reaktion till “Surdegsgrund dag 1.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.