Valnötsbröd på rågsurdegsgrund

Så var dagen kommen…eller snarare kvällen då jag bakar mitt första surdegsbröd ett bröd med valnötter i och baserat på rågsurdegsgrund. Receptet anger att man börjar på kvällen innan den dag man skall göra sitt bak. Jag räknade om timmarna lite och började nu på morgonen…därav det sena kvällsbaket.

På morgonen, runt 20.00 (kvällen enligt receptet)
2 msk rågsurdegsgrund
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Rör ihop, täck med lock eller plastfolie och ställ lite lagom varmt under natten, gärna 22–25 grader. Skåpet ovanför kylskåpet är ett bra tips.

På kvällen, runt 18.00 (morgonen enligt receptet)
surdegen från gårdagen
2 dl kallt vatten
1 tsk jäst (kan uteslutas om du har en väldigt aktiv surdeg)
5 1/2 dlvetemjöl special
1 msk honung
2 tsk salt
3 dl valnötskärnor

Rör ihop allt utom valnötterna.  Blanda väl och häll sedan ner valnötterna och blanda ordentligt. Genom att hälla ner valnötterna efter en stund så slipper du mjölgömmorna som annars lätt uppstår.  Låt degen vila i 30 minuter. Efter vilan, dags att vika degen. Doppa handen i vatten och ta ett tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt, räkan med 8-10 vikningar. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. Efter sista viket skall degen vila en timme. Efter det bakas den ut.

image

Strö ordentligt med rågmjöl på en bakhandduk och skrapa ut degen ur bunken. Vik ihop degen till ett paket och vänd sedan så att skarven hamnar nedåt. Låt jäsa cirka 1 timme. Sätt på ugnen nu så att den blir helt genomvarm. Sätt den på 275 grader med en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.

image

Nu när timmen har gått så ska brödet in i ugnen. Använd en brödspade om du har. Jag använde en kartong istället för att låta den glida ner påsen övre plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten, de smälter och blir ånga som bröden vill ha. Sänk temperaturen till 250 grader.

Titta till brödet efter 15 minuter . Har det redan fått mycket färg kan du sänka värmen till 200 grader, annars låter man den vara. Brödet skall vara i ugnen totalt 35 minuter, ta sedan ut det och låt svalna på ett galler.

image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.