Bra tips när du ska börja surdegsbaka!

Jag är INTE veteran vad gäller varken bakning eller surdegsbröd. Men jag har tagit till mig en del tips som är riktigt bra att följa när det gäller att börja baka med surdeg. Har själv missat några av sakerna och tro det eller ej, det påverkar brödet mer än du tror och ibland blir det inge roligt resultat 🙂 Så tänk på dessa värdefulla tips, så kommer du lyckas bättre!

Surdegsbröd är nyttigare än vanligt bröd och har lägre GI.

Man kan säga att innan det blir deg skall man göra två moment innan degen blandas ihop. Man ska göra en surdegsgrund och surdeg.

Surdegsgrundimage

Surdegsgrunden är den smet du har i kylskåpet och som du matar. Det är själva jästen i degen och därför du måste mata den, för behålla jästkraften i grunden. Grunden behöver du bara göra en gång om du sedan matar den. Hu du gör en surdegsgrund har jag beskrivit på länkarna nedan
Surdegsgrund dag 1
Surdegsgrund dag 2
Surdegsgrund dag 3
Surdegsgrund dag 4
Surdegsgrund dag 5

Surdegimage

Surdeg blir det först när du blandar en del av surdegsgrunden i bunke med vatten och mjöl som sedan ska ner i själva dagen. Du ser bubblorna på bilden ovan…jäsningen är på gång! Detta behöver göras vid varje bakning.

Degen image

Deg blir det efter du blandat alla ingredienser, precis som vilket annat bröd som helst. Här utgör surdegen, förutom jäsning, också en del av vätskan i brödet.

Glasburk och genomskinligt
Använd rymlig glasburk till din grund och din surdegsblandning. Då ser du om det börjar jäsa ordentligt. När det jäser, bildas luftfickor, dessa syns så otroligt bra om du använder glasburk och genomskinliga bunkar. Bunken jag har är inte genomskinlig, men jag använder plastfolie som lock och då ser jag bubblorna rätt bra. Men snart skaffar jag mig en genomskinlig bunke också.

Ekologiskt
Använd ekologiskt mjöl till grunden! Ett sådant mjöl är lite grövre, innehåller mer vitaminer och mineraler, som får bättre fart på surdegsgrunden. Det får gärna vara stenmalet också, vilket de flesta eko-mjöl är. Jag använder uteslutande ekologiskt mjöl i alla min bak…mindre processat och jag tycker det smakar godare!

Värme
I utrymmet, där grunden skall sätta fart och  surdegen jäsa till sig bär det vara mellan 22-25 grader. Tipset som de flesta ger på nätet är skåpet ovanför kylen. Ibland skall man tro på sådant man läser på nätet, mitt skåp är sisådär 23 grader konstant.

När det kommer till det ljumna vattnet i recepten så skall det vara mellan 30 och 35 grader. Här använder jag en digitaltermometer och har blandat mjölet och vattnet när temperaturen är 33 grader.

Vika deg
Många recept går ut på att man skall vika degen ett par gånger under sin jäsningen. Det går ut på att man tar tag i ena hörnet av degen och drar lite i den för att sedan vika in den mot mitten. Så går man varvet runt på sin deg.
En bra Youtube film på det hittar du här

Planera ditt bak!
Att baka med surdeg är inget man göra på en dag när det väl är dags för att baka. Ofta ska man börja redan kvällen innan med att får fart på surdegen. Ett tips är att mata surdegsgrunden på morgonen, när den tagit fart efter ett par timmar och bubblar, ställ in den i kylskåpet. På kvällen när du skall blanda surdegen, då tar du av den ”nymatade” grunden som är pigg och full av jäskraft! Morgonen efter skall i regel degen blandas till.

Disk
Diska undan så fort som möjligt efter baket. Surdeg sitter rätt rejält om den torkar till. Kallt vatten och diskmedel på en gång gör susen!

Med alla de här tipsen så kommer du komma en bra bit på väg. Är det något du saknar, ett tips du själv har? Maila dina tips till mig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.