En enklare surdegsgrund

Jag har haft två surdegsgrunder igång under en period. Dels den som jag har berättat om här på sidan tidigare och så den som jag kommer skriva om nu.

Denna är extremt lätt att göra och kräver nästan ingen skötsel under tiden den ska komma igång. Det är den jag använder nu, då den blir en ganska stor mängd grund och jag trivs med den när jag bakar. Så här fungerar den.

Dag 1, morgon:

  • 1 dl. ljummet vatten (30-35 grader)
  • 1/2 dl. rågmjöl
Rör ihop i en glasburk, som är rymlig. Gärna sisådär 7 dl. Lägg på locket till burken (lägg löst på, locket skall inte sluta tätt) ställ i det berömda skåpet ovanför kylskåpet där du bör ha en 20 – 23 grader. Det är på ett sånt ställe som surdegsgrunden älskar att växa till sig. I väntan på dag 4 skall komma så skakar du försiktigt burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon:
  • 1 dl. ljummet vatten (30-35 grader)
  • 1 1/2 dl. rågmjöl

Rör om, blandningen kommer nu att bli tjockare.

Dag 4, kväll:
  • 1 dl. ljummet vatten (30-35 grader)
  • 1 dl. rågmjöl
Nu bör jäsprocessen kommit igång! OM inte, låt den stå ytterligare 10 timmar. Att den kommit igång, det ser du på om det bildas bubblor på ytan och luftfickor i bildats i grunden (därav bra att ha glasburk). Ska du inte använda grunden så ställer du in grunden i kylskåpet. Jag matar den efter en vecka enligt följande. Jag häller ut allt ur burken, förutom 50 gram som få vara kvar. Häller i 1 dl. ljummet vatten och 1 dl. rågmjöl. Rör runt så det blandas ordentligt, låter den stå ett par timmar i skåpet ovanför kylskåpet. När den börjat komma igång, då ställer jag in den i kylen igen.
 wp-1453649613963.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.