En djungel av mjöl… här kommer snabba mjölskolan

Som rubriken antyder, det är en djungel där ute. Gå inte vilse! Att tro att man bara ska ut och köpa mjöl…lätt som en plätt. Men inte om man heter Andreas, för jag får total hjärnsläpp väl på plats och börjar fundera på skillnaderna mellan t.ex.. vetemjöl och vetemjöl special. När ska man ha vad och varför? Ekologiskt eller inte, vad är skillnaden förutom att det ena odlat på det ena eller det andra sättet? Nu ska vi reda ut frågetecknen 🙂

Ekologisk vs. vanligt mjöl
Ekologiskt mjöl är bättre för naturen, det behandlas inte med bekämpningsmedel och är mindre processat. Köper du dessutom stenkvarnsmalet mjöl, då är det massa med nyttiga ämnen och vitaminer kvar i mjölet. Det gör att brödet eller kakan blir nyttigare och dessutom jäser det mycket bättre. Jag förespråkar ekologiskt mjöl, för ett renare sinne och bättre bak.

Fullkorn vs. vanligt mjöl
Nu är det ju som så, att man kan inte baka allt med fullkornsmjöl. Känns som att en sockerkaka som skall vara så lätt och luftig inte blir så trevligt med ett fullkornsvetemjöl (kan ha fel där…men låter ju inte så trevligt). Fullkornsmjöl är mycket bättre ur GI-synpunkt, då det har lägre GI. Det är mer nyttigheter i fullkornsmjöl, då det är mycket av kornets skal kvar så är det mycket näringsämnen med i mjölet. Dessutom är det superbra att göra surdegsgrund på! Jag förespråkar fullkorn i de fall det fungerar att byta till.

NU GÅR VI LOSS PÅ MJÖLSORTERNA!

Rågmjöl och rågsikt
Rågmjöl är ett fullkornsmjöl som används mest till bakning av matbröd, och blandas då med vetemjöl. Rågsikt består av 60% vete och 40% råg och används för bakning av saftigt och hållbart matbröd.

Vetemjöl och vetemjöl special
Vetemjöl är ett siktat mjöl som passar bra till matlagning och bakning av såväl matbröd som bullar och kakor. Vetemjöl special är ett siktat mjöl som har högre proteinhalt och bildar mer gluten än vanligt vetemjöl. Det passar utmärkt till matbröd och pasta.

Ölandsvetemjöl 
En mjölsort med en mycket högre proteinhalt för ett högre och kraftigare bröd, som blir saftigt och gott.  Jag brukar byta ut en 30% av det vanliga vetemjölet mot ölandsvete i brödbak.

Manitoba Cream
Detta är också ett vetemjöl. Det innehåller en hög andel vårvete som är mycket proteinrikt. Det gör att degen binder mer vätska och det ger ett saftigt bröd med mer volym.

Grahamsmjöl
Är ett fullkornsmjöl av vete. Idealiskt till såsredningar eftersom det löser sig snabbt och inte klumpar. Mjölet får bäst bakningsförmåga om man blandar det med vanligt vetemjöl och passar då bra till kex, matbröd, scones och skorpor. Grahamsmjöl kan även användas till gröt och panering.

Havremjöl
Framställs av skalade och ångbehandlade havrekorn. Havremjöl används främst till välling och småkakor, men det går att baka bröd av, om det är blandat med annat mjöl.

Kornmjöl
Tillverkas av kornets kärna och grodd. Kornmjöl har ingen god bakningsförmåga och används därför till bröd som inte kräver stor volym, som tunnbröd, eller till blandning med annat mjöl.

Majsmjöl eller majsstärkelse
Majsmjöl innehåller inte gluten och saknar därmed jäsförmåga. Majsmjöl används främst i tortillas och andra pannkaksliknande bröd. Maizena är ett stärkelsemjöl gjort på majs. Bra för av såser, krämer och puddingar.

Potatismjöl
Är ett rent stärkelsemjöl av potatis som ger klara redningar och används till efterrättssoppor, -krämer och -såser. Det används också till vissa kakor, t.ex. rulltårtor.

Arrowrotmjöl
Används till redning av fina såser och stuvningar, men förlorar sin redningsförmåga om det får koka länge.

Bovetemjöl
Är gjort på fröet från bovete, som inte är ett sädesslag utan tillhör örtsläktet. Mjölet är naturligt glutenfritt och perfekt för brödbak!

Glutenallergiker
kan använda följande glutenfria mjölsorter: vetestärkelse, maizena, arrowrotmjöl, bovetemjöl, majsmjöl, potatismjöl och sojamjöl.

Hoppas ni har fått lite klarhet i denna djungel, jag har lärt mig lite…och hur jag skall tänka. Sen att jag inte kommer använda arrowrotmjöl…det är en annan femma. Nu är mjölskolan slut…för denna gång! Kanske kommer något liknande tillbaka snart.

Jag har COOP och Google att tacka för att de hjälpt mig att reda ut skillnaderna. TACK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.