Uppe med tuppen – sätta degen på plats.

Ja, kliva upp före 7 en söndag, känns inte helt bekant för att vara i min värld. Men det är mycket som kommer att hända idag. Både bakmässigt och andra saker, kan avslöja att det har med Djurambulansen Stockholm att göra, där jag är volontär/aktiv medlem 🙂

Men den här bloggen handlar främst om bakning. Det första jag såg till att göra var att förbereda en del av deg för jäsning (jästtid 12 timmar), ett bröd som skall bakas av ikväll.

image

När man tittar ner i blandningen av vatten, rågmjöl och surdegsgrund i kitteln ser det med ut som grisskulor, men så är inte fallet. Blandningen ska nu få jäsa på under sitt lock tills 19 ikväll.

Nu när det gjort är det dags att mata surdegen. Det går liksom på rutin numera, varje helg samma visa. Först rör jag ett par varv i burken, sen häller jag ut allt utom 1 dl. surdegsgrund, häll på 1 dl. vatten (ca. 34°C varmt) och 1 dl. grovt rågmjöl.

image

Blanda ihop väl och ställ på ett lagom varmt ställe (21-24°C, skåpet ovanför kylen) tills det börjar bubbla i burken. Då åker den in i kylen för förvaring.

Nu är det bara till å vänta…denna eviga väntan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.