Frågan om förvaringen – spara det du bakat?

När man har bakat, så kanske man inte vill äta upp allt på en gång? Då kommer ju frågan upp hur man bästa förvarar brödet, bullarna, kakorna…eller vad du nu gäller. Skall du förvara under längre tid är frysen det självklara valet, men rumstemperatur eller kylskåp duger gott om du skall äta upp godbitarna inom kort.

Bröd som bakats med jäst mår bäst om det får kallna på galler eller inlindat i bakduk. Sedan rekommenderas förvaring i plastpåse för att brödet skall behålla sin saftighet. En bra förvaringstemperatur är mellan 15°C och 25°C. Om bröder börjat kännas trist kan en kortis i brödrosten eller i micron göra susen.

Mjuka kakor bör förvaras lufttätt. Kakor med mycket fett i bör förvaras i kylen för att inte härskna. Småkakor skall vara kalla innan de stoppas ner i en ren och torr burk för förvaring. Ett tips är att alltid lägga kakorna var sort för sig, i olika burkar för att de inte ska ta smak från varandra. Undvik papper i burken, det kan suga åt sig fett och gör att det snabbt luktar härsket.

Kex och skorpor bör förvaras torrt och luftigt, gärna i burk med lock. Ha burken framme så har du något härligt att sukta efter när du kliver ut i köket. Attans…jag har på tok för lite glasburkar med lock…

Att frysa in är ett väldigt bra sätt att förvara bröd och kakor på. Tänk på att allt som skall in frysen måste vara kallt! Ju fetare bakverk, desto kortare tid kan de förvaras i frysen. Detta beror på att djupfrysning bromsar härskningsprocessen, men förhindrar den inte. Så bakar du mycket, se till att ha en rymlig frys. Man skall tänka på att små frysar som fylls till ”spräningsgränsen” fryser dåligt då kylan inte sprids optimalt. Så…ha utrymme i frysen och knöka den inte tokfull…som jag gör…hmm…måste överväga köpa en separat frysbox.

En liten hållbarhetstabell för gotte i frysen är väl på sin plats för att förenkla 🙂
Matbröd – 12 månader
Vetebröd – 6 månader
Finare bakverk och kakor – 3 månader
Wienerbröd – 3 månader

När det väl skall tinas så tar det cirka 2-4 timmar för ett stort bröd och litet bröd runt en timme i rumstemperatur! Tänk på att alltid tina upp bröd, bakverket i sin förpackning…som skall vara väl stängd.

Så kontentan av det hela. Baka på och frys in. Det håller rätt länge i frysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.