Inget slår väl nybakta bullar och ett glas kall mjölk? Vanligtvis har vi inte mjölk hemma, men eftersom jag bakat bullar denna morgon så vart det ju mjölk över! Hurra : ) Bakade en sort med klassisk smör/kanel/socker fyllning och den andre med smör/nötcremefyllning. Vilken fyllning man vill ha går ju att experimentera med i all oändlighet…
Ingredienser:
- 150 gr. rumsvarmt smör
- 5 dl. mjölk
- 50 gr. jäst för söta degar
- 1 dl. strösocker
- 1/2 tsk. salt
- 2 tsk. stött kardemumma (kan uteslutas)
- 800 gr. vetemjöl special
- 1 ägg till pensling + pärlsocker
Ingredienser kanelfyllning:
- 150 gr. rumsvarmt smör
- 2 msk. kanel
- 1 dl. strösocker
Ingredienser nötcremefyllning:
- 200 gr. nötcréme
- 50 gr. rumsvarmt smör
Gör så här:
- Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i bunken. Häll på mjölken och lös upp jästen.
- Häll ner smöret som är skuret i mindre bitar, socker, kardemumman och salt.
- Häll ner nästan allt mjöl, men spara 1/2 dl. till utbakningen!
- Nu kör du på maskinen och arbetar degen ordentligt. Jag började på medel hastighet i en halv minut och körde sedan på låg hastighet i 8 minuter. Låt sedan degen jäsa i 30-40 minuter bakduk.
- Gör fyllningarna i varsin bunke.
Kanelfyllningen; se till att smöret är ”bredbart”.
Nötcrémefyllning; rör ihop smör och nötcreme så att det blir bredbart - Stjälp upp degen på bakbord, knåda igenom den lite och dela degen i fyra lika stora bitar.
- Börja med en bit och kavla ut den till en rektangel ca. 40*20 cm.
- Bred på hälften av nötcrémefyllningen och rulla ihop rektangeln från långsidan till en rulle.
- Della rullen i 10 lika stora bitar med degskrapan, lägg bitarna i bullformar och placera på plåt.
- Gör precis likadant med andra degbiten.
- De återstående två degbitarna kavlas också ut, men bred på med smör, pudra över kanelen och strö över socker. Rulla ihop och skär.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C
- Pensla bullarna med ägg och häll över lite pärlsocker.
- Grädda mitt ugnen i ca. 10 minuter de fått fin färg.
Kanelbullar:
Nötcrémebullar:
*dreggel… 😍
GillaGilla